Iedere buurt heeft nood aan een centrale ontmoetingsplaats
Iedere buurt heeft nood aan een centrale ontmoetingsplaats om te zitten, te spelen, te hangen. De afgelopen jaren heeft het district met succes geïnvesteerd in een hele reeks pleinen: Krugerplein, Terloplein, Vinçotteplein, Joe-Englishplein en het Herman Van den Reeckplein. De pleinen werden telkens groter en veel aantrekkelijker gemaakt. We wonnen verblijfsruimte op de straat (kruispunt Zwitserse Apotheek, parking Luisbekelaar werd trapveldje) en kleine stukjes groen werden opengesteld (groenzone naast kerk Laar). Nog dit jaar starten de werken aan het Jan Borluutplein en het Luitenant Naeyaertplein.
Groen wil in Borgerhout verder gaan op dit elan, en een stap verder gaan. Pleinen moeten niet alleen groter, maar ook veel groener. We gaan bij ieder ontwerp voor een maximale ontharding. We willen ook plaats winnen op de auto. Iedere auto neemt twaalf vierkante meter in. Parkeer de auto’s aan de rand van de buurt en maak plaats op de pleinen.
In Nieuw-Borgerhout is een nieuwe dynamiek
In Nieuw-Borgerhout is een nieuwe dynamiek: de Boelaarbuurtbar, de samenwerking tussen bewoners en handelaars op de Gitschotellei en de Theatergarage brengen mensen op een unieke wijze samen. Het is duidelijk dat ook Nieuw-Borgerhout nood heeft aan centrale ontmoetingsplekken in de buurt. Groen wil daarom een heraanleg van het Vosplein. Het plein kan worden doorgetrokken tot aan het Boelaarpark. Ook het Kardinaal Cardijnplein (Luchtvaartbuurt) en het basketplein aan de Griffier Schobbenslaan (Tuinwijk) kunnen groter, groener en gezelliger. Ook in oud-Borgerhout willen we blijven inzetten op de pleinen. Het zijn hotspots voor de buurt. Groen wil een heus Moorkenspark (i.p.v. het huidige schaamlapje aan de Langstraat). Ook het Laar en het Koxplein moeten eindelijk worden omgetoverd tot groene, autovrije oases.
Spoor Oost moet een park worden
Spoor Oost moet een park worden en geen parking. Groen is enthousiast over de plannen van de intendant voor de overkapping van de Ring om een deel van Spoor Oost aan de kant van de woonwijk te leggen, voor het Ringspoor. Geraakt de huidige carwash voor treinen weg, dan kan er een heus park komen tegen de woonwijk.
Onze concrete voorstellen op districtsniveau
- Een tuinstraat wordt de norm bij elke heraanleg van een straat. We zorgen voor een maximaal aantal bomen (minimaal 5) en voor een maximale ontharding. We zorgen voor een fietsenstalling op elke hoek van de straat. Zo zorgen we voor de toegankelijkheid van de voetpaden. Fietsen hoeven geen obstakels te zijn op de stoep.
- Bij elke heraanleg van een straat of ene plein komt er minstens één, liefst meer spelaanleidingen zoals een hinkelpad, gekleurde bollen of smalle balken om over te lopen.
- Gazons zijn weinig ecologisch en duurzaam. Waar mogelijk worden grasvelden omgevormd tot natuurlijke bloemenweides (bijvoorbeeld. op het Vinçotteplein)
- Bomen zijn van onschatbare waarde in de stad. Ook bomen in privé-tuinen zijn erg belangrijk voor de luchtkwaliteit en het uitzicht van de buurt. Door de soepele Vlaamse normen worden waardevolle bomen in privé-tuinen gekapt omdat de eigenaars niet de middelen of de zin hebben om de boom te onderhouden. Via het concept van de ‘gouden boom’ kan je een waardevolle boom op privé-domein in je buurt nomineren, het district zorgt voor het onderhoud. Alternatief is dat de boom geadopteerd wordt door de buren, die samen instaan voor de kost van het onderhoud.
- Voor de aanplanting van geveltuintjes en de installatie van groenslingers moet de drempel nog lager. De geveltuinkaravaan strijkt tijdens het voorjaar elke week neer in een andere straat met materiaal en plant de geveltuintjes aan bij al wie dat wil. De groenslingers volgen.
- Groen kiest voor zo veel mogelijk biodiversiteit bij de keuze van planten en bomen. Planten en bomen moet bijenvriendelijk zijn.
- In de toren van de kerk van het Koxplein zat dit jaar een slechtvalkennest. We installeren een webcam zodat iedereen het volgend broedseizoen live kan volgen.
- Toiletten op ieder plein of park tijdens de zomer of een overeenkomst met de horeca uit de buurt.
- Vanaf volgende legislatuur valt het Te Boelaarpark onder de bevoegheid van het district. Het park moet een gezond evenwicht vinden tussen zijn functie als groene long/natuurpark en ontmoetingsplek voor de buurt. Wat stelt Groen voor?
- Start met brede bevraging over het gebruik van het park.
- De fontein moet worden omgevormd tot een speelfontein.
- Er is nood aan degelijke toiletten in het Te Boelaarpark. Het voormalige seniorenlokaal dat in concessie gegeven werd aan de 'Boelaerbuurt vzw' moet op korte termijn kunnen voorzien in propere, toegankelijk toiletten.
- Voor niet-buurtgebonden evenementen en festivals is geen plaats in het Te Boelaarpark
- Het loopparcours verlichten.
Onze concrete voorstellen op district en stadsniveau
- Spoor Oost moet veel toegankelijker zijn voor de buurt. We willen een rechtstreekse doorsteek maken van het Terloplein en vanuit de Kortrijkstraat naar Spoor Oost. Dit moet de prioriteit zijn voor het komende stadsbestuur.