
Gisteren stelde Groen Borgerhout haar topkandidaten en prioriteiten voor de komende verkiezingen voor. De lijst is net zo divers als de bevolking van Borgerhout zelf en combineert ervaring met jong talent. De partij wil verder besturen, niet alleen voor, met vooral met de bewoners.
Lijsttrekker is huidig districtsschepen Marij Preneel: “Bewoners maken Borgerhout, elke dag opnieuw. De lijst van initiatieven van onderuit, door en voor Borgerhoutenaren, is haast eindeloos. Groen wil deze kracht verder alle ruimte geven en steun bieden.”
Groen Borgerhout focust daarbij op vier prioriteiten:
1. Kinderen en jongeren
Borgerhout is bij uitstek een jong district met een divers vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren. De vraag is evenwel veel groter dan het aanbod. Groen wil het bestaande aanbod voor kinderen en jongeren uitbreiden in Oud-Borgerhout en het jeugdwelzijnswerk (KRAS, JES) in Nieuw-Borgerhout uitbreiden, o.m. in de buurt rond de Joe Englishstraat (waar nu geen enkele vereniging actief is).
Groen had de PANO-reportage niet nodig om de problemen rond drugs in Borgerhout te zien. Onderwijs, tewerkstellingskansen en goed jeugdwerk moeten jongeren weerbaar maken –daarvoor moeten alle overheden samenwerken. Borgerhout wil specifiek inzetten op projecten voor drugspreventie, via het jeugdwelzijnswerk gericht op jongeren én ouders. Ouders willen we versterken om hen hun rol als opvoeder ten volle te laten opnemen.
2. Armoede
Groen wil de bijzondere aandacht voor mensen in armoede in het district verder zetten. Alle initiatieven van het district krijgen een armoede-toets. Ze moeten laagdrempelig, open en gratis zijn. We willen de vele initiatieven van bewoners rond armoedebestrijding (lessen Nederlands, huiswerkbegeleiding, voedselbedeling) faciliteren en versterken via subsidies, maar ook door mee op zoek te gaan naar een locatie of extra financiering. Een mooi voorbeeld is het soepproject van Chams: vrijwilligers van Chams gaan met kinderen van de lagere school soep maken. En we blijven verder zoeken wat mogelijk is: een buurtrestaurant op de Turnhoutsebaan, de A-kaart met kansentarief uitbreiden naar de sport, een digitale hub waar jonge geeks zich voluit kunnen uitleven.
3. Groene pleinen en parken
Iedere buurt heeft nood aan een centrale ontmoetingsplaats om te zitten, te spelen, te hangen. De afgelopen jaren heeft het district met succes geïnvesteerd om pleinen groter en aantrekkelijker te maken. Groen wil in Borgerhout verder gaan op dit elan. Pleinen moeten niet alleen groter, maar ook veel groener. We gaan bij ieder ontwerp voor een maximale ontharding. We willen ook plaats winnen op de auto. Auto’s parkeren aan de rand van de buurt en maken zo plaats op de pleinen.
In Nieuw-Borgerhout is een nieuwe dynamiek: de Boelaarbuurtbar, de samenwerking tussen bewoners en handelaars op de Gitschotellei en de Theatergarage brengt mensen op een unieke wijze samen. Het is duidelijk dat ook Nieuw-Borgerhout nood heeft aan centrale ontmoetingsplekken in de buurt. Groen wil daarom een heraanleg van het Vosplein. Het plein kan worden doorgetrokken tot aan het Boelaarpark. Ook het Kardinaal Cardijnplein (Luchtvaartbuurt) en het basketplein aan de Griffier Schobbenslaan (Tuinwijk) kunnen groter, groener en gezelliger. Ook in oud-Borgerhout willen we blijven inzetten op de pleinen. Het zijn hotspots voor de buurt. Groen wil een heus Moorkenspark (i.p.v. het huidige schaamlapje aan de Langstraat).Ook het Laar en het Koxplein moeten eindelijk worden omgetoverd tot groene, autovrije oases.
4. Een nieuw profiel voor de Turnhoutsebaan
De Turnhoutsebaan staat hoog op de Borgerhoutse politieke agenda. De Turnhoutsebaan heeft alle troeven om de Portobello Road (Londen) van Antwerpen te worden. Een heraanleg dringt zich meer dan ooit op. Met brede voetpaden, ruimte voor terrassen, grote bomen, en fietspaden langs beide zijden. Het beperken van het autoverkeer tot bestemmingsverkeer is een cruciale stap om de Turnhoutsebaan opnieuw aantrekkelijk te maken om te wonen, te ontmoeten, te winkelen en te investeren. De premetrostations Drink en Carnot moeten open. Trams en (lokale) bussen moeten blijven. Groen gelooft ook in de toekomst van de Turnhoutsebaan als winkelas. Als de baan opnieuw aantrekkelijk wordt als winkelstraat, zal ze ondernemers nog meer aantrekken. Groen wil ondernemers een duwtje in de rug geven met een initiatief als MICROSTART.
Wie zijn de top 10 kandidaten op de lijst van Groen Borgerhout?
- Marij Preneel, 47, districtsschepen, bijt zich vast in verkeersveiligheid en gaat al sinds 2010 voor meer groene en open ruimte in Borgerhout.
- Omar Al Jattari, 38, districtsschepen en onderwijsopbouwwerker, geboren en getogen in Borgerhout, zowel vertrouwd met jeugdbeleid als met seniorenbeleid.
- Julie De Weerdt, 28, stadssociologe, is als teamleider bij Groep Intro vertrouwd met jongeren en de arbeidsmarkt.
- Luc Moerkerke, 51, districtsschepen en OCMW-consulent, spendeert haast al zijn vrije tijd aan de Willibies, de basketploeg voor kinderen en jongeren uit Borgerhout en Antwerpen-Noord.
- Homa Amin, 47, oprichtster en drijvende kracht achter ‘For a Better Future’, een organisatie die inzet op drugspreventie bij jongeren, Afghaanse roots.
- Pieter Vissers, 39, voorzitter van Groen Borgerhout, Pedagoog en is actief bij onder andere Bewonersvereniging Park Spoor Oost, werkte als projectleider lerarentekort voor de stad Antwerpen en is momenteel actief als HR-generalist.
- Mariam El Osri, 39, diversiteitsmedewerker, eveneens geboren en getogen in Borgerhout.
- Abdullah Ibrahim, 20, kwam zo’n tien jaar geleden met zijn familie uit Irak, zit nu in het zesde jaar Humane Wetenschappen. Hij is gebeten door geschiedenis en sport, en vecht voor gelijke kansen voor iedereen.
- Yasmia Setta, 23, jeugdwerker en geëngageerde studente.
- Joeri Vanvaerenbergh, 38, treinbestuurder en vakbondsafgevaardigde.