In de enge zin is veiligheid inderdaad geen districtsbevoegdheid. In de brede zin des temeer. Veiligheid gebaseerd op een repressief apparaat faalt. Veiligheid kan enkel als samenspel tussen burgers en overheden, tussen burgers en politie, justitie en professionals allerhande. In dit samenspel respecteert een ieder ieders eigen rol. Dan speelt het district mee. Onder meer met de Pleinpatrons (Borgerhoutse jongeren zelf die opgeleid zijn en optreden als brugfiguur) en de buurtvaders is dit reeds zo in Borgerhout.
In Borgerhout krijgt iedereen kansen. Het district investeert in jongeren en senioren. Initiatief van bewoners wordt aangemoedigd. Mensen kunnen in verenigingen en organisaties met hulp van het district hun ding doen. Borgerhout kent een rijk sportief, cultureel en buurtleven. Samen met de stad zeggen we nee tegen armoede. Samenlevingsproblemen lossen we op door er over te praten oplossingen te zoeken voordat het veiligheidsproblemen worden. Structurele armoede en verminderde kansen leiden ertoe dat mensen afhaken. Jongeren gaan al eens over de schreef, volwassenen raken drugsverslaafd, mensen krijgen psychische problemen die niet verzorgd worden … Met de stad zetten we een structureel sociaal beleid op, dat problemen opspoort en mensen uit hun miserie helpt voor het helemaal de verkeerde kant opgaat en enkel repressie nog mogelijk lijkt. De Stad investeert in onderwijs en tewerkstelling.
In de Borgerhoutse wijken zijn er vanuit de overheid en organisaties heel wat mensen en diensten aanwezig, zoals bibliotheekmedewerkers, het jeugdinterventieteam, medewerkers van XTRA, buurttoezichters, jeugdwerkers, wijkagenten … Zij houden de vinger aan de pols van de wijken. Buurtwerkers en hulpverleners krijgen ontzettend veel signalen die het beleid veel kunnen leren. Deze medewerkers vormen een cruciale schakel. Als we correct inspelen op de signalen die ze horen en doorgeven, kunnen we veel problemen voorkomen.
Als er mensen in de buurt last hebben van lawaaierige voetballende jongeren, kunnen we investeren in meer speel- en sportruimte, en in goede afspraken met zowel de jongeren als de buurtbewoners. Bij echte overlast zoals wildplassen, sluikstort, het niet opruimen van hondenpoep en vechtpartijen kan een zeer nabij en alert wijkteam van de politie een cruciale rol spelen om tot oplossingen te komen en de grenzen duidelijk te bewaken.
Absolute voorwaarde is een goede samenwerking én coördinatie door de stedelijke diensten tussen alle betrokken partijen bij overlast: buurtbewoners, middenveld, stedelijke diensten, politie, justitie. CO3 is hierbij een goed voorbeeld. Samen weten we meer dan alleen en kunnen we sneller oplossingen formuleren en implementeren
Wat zijn onze concrete voorstellen voor op stads- en districtsniveau:
- Investeren in wijkteams van de Antwerpse politie en hun rol en opdracht versterken. Het werken in de wijkteams maakt de stad aantrekkelijker
- Wijkteams overleggen met de Pleinpatrons, de buurtvaders, de moskeestewards, buurtcomités, handelaarsverenigingen, jeugdwerkers en hulpverlening. Ze respecteren elkaars rol en geven samen signalen en adviezen om problemen in de toekomst te vermijden.
- Politie is voornamelijk te voet of met de fiets aanwezig en aanspreekbaar in de wijken. Op drukke momenten (in de vooravond, op zaterdagnamiddag) is er permanent een voetpatrouille op de Turnhoutsebaan.
- Het politiekantoor op de Turnhoutsebaan is 24/24, 7/7 open.
- Voor sommige mensen is een elektronische afspraak om zaken te regelen bij de politie een brug te ver. We willen dat deze doelgroep opnieuw zonder afspraak in de politiekantoren terechtkan.