
Evenementen brengen mensen samen, maar ze kunnen de buurt waar ze neerstrijken ook wel op z'n kop zetten. In Borgerhout kregen zo'n twintig jongeren tussen 16 en 25 jaar coaching om een echte 'pleinpatron' te worden. 'De pleinpatrons slaan een brug tussen de organisatoren van evenementen en de buurtbewoners', vertelt schepen van Jeugd Omar Al Jattari (Groen).
De twintig jongeren brengen bijna dagelijks tijd door op de Borgerhoutse pleintjes. 'Ze weten daardoor heel goed wat er leeft op het plein en in de buurt', weet Omar. 'Ze informeren buurtbewoners en pleingebruikers over het evenement, betrekken hen de dag zelf, organiseren extra activiteiten voor jongeren en maken bezorgdheden van de buurt over tijdens de evaluatie.
De pleinpatrons worden ingezet bij Muziek in de Wijk, de Reuzenstoet, Borgerio en andere plein- en buurtfeesten. 'Organisatoren van evenementen kennen onze werking nu en vragen soms zelf om de pleinpatrons in te schakelen', zegt Omar.
Ook buiten de evenementen proberen de pleinpatrons mensen samen te brengen, om de continuïteit van het project te verzekeren. 'Op warme dagen organiseren ze bijvoorbeeld animatie of activiteiten. Zo bouwen ze een vertrouwensrelatie op met de pleingebruikers en zijn ze echte brugfiguren geworden in hun buurt.'
Het project is een samenwerking tussen het district Borgerhout en jeugdorganisaties JES, KRAS en Samen Op Straat. Omar is terecht trots op het project. 'We geven jongeren de kans om mee verantwoordelijkheid op te nemen in hun wijk. Ik merk dat ze die rol graag opnemen en dat ook goed doen.'
Tekst: Wim Vandonck
Foto: ID/Wouter Van Vooren
Vond je deze getuigenis interessant? Abonneer je op Pit, het driemaandelijks magazine voor doeners die onze slogan 'het kan anders' elke dag in de praktijk brengen.